Δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) στο Δήμο Μονεμβασίας

Δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) στο Δήμο Μονεμβασίας

2011050801264_119750383
Ο Δήμος Μονεμβασίας αξιοποιώντας την ένταξή του στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) ξεκίνησε, με την 2/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τις ενέργειες για τη δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Υγείας στο χώρο του.
Τα ΚΕΠ Υγείας εντάσσονται στο πρόγραμμα «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών Κέντρων Πρόληψης Υγείας για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής Υγείας». Είναι μια νέα δημοτική δομή με σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας καθώς ενημερώνει τους δημότες για τις προληπτικές εξετάσεις, που προτείνονται βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων. Αρχικά τα νοσήματα αυτά θα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το μελάνωμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δήμοι δεν αναλαμβάνουν κανένα κλινικό, εργαστηριακό έλεγχο είτε συνταγογράφηση φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενών πολιτών, αλλά μέσω του προγράμματος φιλοδοξούν να συνεισφέρουν ενεργά στη διατήρηση της υγείας των «υγιών» πολιτών συντονίζοντας με συγκεκριμένες δράσεις την ενημέρωσή τους σε θέματα πρόληψης καθώς και την επικοινωνία μεταξύ των δημοτών και των παρόχων υγείας (Νοσηλευτικά ιδρύματα, διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί), για τη διενέργεια του προσυμπτωματικού ελέγχου.
Για τη λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας ο Δήμος μας προτίθεται να προβεί άμεσα στην ανάληψη πρωτοβουλιών με συγκεκριμένες δράσεις για τις οποίες θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *