Η ζωή και το έργο της Γαλλίδας Ιστορικού τα τελευταία 40 χρόνια στον τόπο μας

Η ζωή και το έργο της Γαλλίδας Ιστορικού τα τελευταία 40 χρόνια στον τόπο μας

DSC_9928
JACQUELINE CHRISTIEN
Η ζωή και το έργο της Γαλλίδας Ιστορικού τα τελευταία 40 χρόνια στον τόπο μας
Την Παρασκευή 22 Αυγούστου ο Δήμος Μονεμβασίας σε μια εκδήλωση- αφιέρωμα τίμησε τη Γαλλίδα Ιστορικό για την προσφορά της στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Η κα Christien είναι ομότιμη καθηγήτρια αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Nanterre Paris X με ειδίκευση όσον αφορά την έρευνα το αρχαίο κράτος των Λακεδαιμονίων. Tαξίδεψε από την Ισπανία μέχρι τη Γεωργία και την Τουρκία για να γνωρίσει το σύνολο του ελληνικού κόσμου, να συγκρίνει και να καταλάβει όπου περιλαμβάνεται η λακεδαιμονική εμπειρία στο σύνολό της. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει σε συνέδρια με θέμα την έρευνά της.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ελαία στον αίθριο χώρο του ξενοδοχείου Alas resort and spa, παρουσία του Δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη του Αντιδημάρχου κ Κώστα Μαυρομιχάλη, της Προέδρου του Νομικού Προσώπου του Δήμου κας Παναγιώτας Αλιφέρη η οποία και προλόγισε την εκδήλωση, λοιπών δημοτικών αρχόντων, εκπαιδευτικών και πλήθος κόσμου.
Ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Μπιργάλιας μίλησε για το επιστημονικό έργο της κας Christien και η κα Μαρία Μυλωνά παρουσίασε το βιογραφικό της, τις δημοσιεύσεις της καθώς και τον τρόπο έρευνας αυτά τα χρόνια που συνεργάζεται μαζί της. Στη συνέχεια η ίδια η επιστήμονας έδειξε τον τρόπο εργασίας της μέσα από φωτογραφικό υλικό αναλύοντας τα ευρήματα και μοίρασε την εισήγησή της στο κοινό. Έγινε επίσης αναφορά στους συνεργάτες της επιστήμονες Μario della Santa και Yohann Le Tallec οι οποίοι συνεχίζουν την έρευνά της. Η βραδιά έκλεισε με απονομή τιμητικής πλακέτας από το κ. Δήμαρχο στην κα Christien, δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς της στον πολιτισμό.
Κα Christien πως επιλέξατε να ασχοληθείτε με το αρχαίο κράτος των Λακεδαιμονίων?
Ξεκίνησα την έρευνά μου στις Συρακούσες για 4 καλοκαίρια και γρήγορα κατάλαβα ότι η ιστορία της πόλης αυτής είναι στενά δεμένη με την ιστορία της Σπάρτης, άρα αυτό που έπρεπε να μελετήσω ήταν η ιστορία του κράτους των Λακεδαιμονίων. Άλλωστε το κράτος αυτό ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση από όλα τα άλλα κράτη της εποχής του και με σημαντικό πολιτικό ρόλο. Δεδομένου όμως ότι οι Λακεδαιμόνιοι δεν έγραψαν οι ίδιοι την ιστορία τους αλλά ξέρουμε για την ιστορία τους μέσα από τη ματιά των ξένων, θέλησα να ερευνήσω η ίδια τα στοιχεία εκείνα που θα με βοηθούσαν να καταλάβω το πώς λειτουργούσε αυτό το κράτος και πώς ήταν διαρθρωμένη η κοινωνία της Σπάρτης την εποχή εκείνη και για ποιο λόγο.
Ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία από το τοπίο που σας βοήθησαν στην έρευνά σας?
Ως ιστορικός ενδιαφέρομαι πάντα για την ιστοριογεωγραφία της περιοχής γιατί τα απομεινάρια του ανθρώπου στο τοπίο με βοηθούν να πάρω τα στοιχεία εκείνα που με οδηγούν στη μελέτη της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής. Τέτοια ίχνη στο τοπίο ήταν οι οχυρώσεις, το οδικό δίκτυο, τα μεταλλεία, τα λατομεία… Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να καταστρέφονται γιατί μαζί με αυτά χάνεται και ένα κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, ο οποίος είχε την ευλογία να κατοικηθεί από πολύ παλιά.
Πιστεύετε ότι πετύχατε τους στόχους σας όλα αυτά τα χρόνια?
Ως επιστήμονας θεωρώ ότι έκανα γνωστή τη Λακωνία, όχι μόνο τη Σπάρτη που ήταν γνωστή, στην επιστημονική κοινότητα μέσα από τα ίδια τα στοιχεία του κράτους των Λακεδαιμονίων και πολλές επιστημονικές παρεξηγήσεις διασαφηνίζονται. Σήμερα το έργο μου είναι σημείο αναφοράς σ’ όποιον μελετά τη Σπάρτη. Όμως για να το πετύχω αυτό θυσίασα την καριέρα μου πηγαίνοντας κάθε καλοκαίρι εδώ και 40 χρόνια σ’ όλα τα σημεία του αρχαίου κράτους των Λακεδαιμονίων για να δω η ίδια, να φωτογραφίσω, να καταλάβω. Αυτή ήταν η χαρά της έρευνας και η ελευθερία που είχα να είμαι αυτόνομη και ανεξάρτητη, η χαρά της ζωής.
DSC_9914

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *