Καλλικράτης” και δημότης Μολάων


Το γνωστό σε όλους σχέδιο “Καλλικράτης” αποτελεί το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αποστολή αυτής της ιστοσελίδας είναι μεταξύ άλλων η πληρέστερη κατάρτιση των δημοτών. Θα προσπαθήσουμε μια πιο εξειδικευμένη ενημέρωση που αφορά την μετεξέλιξη αποκλειστικά του Δήμου Μολάων στα πλαίσια του νέου μεγαλύτερου Δήμου, ενόψει σχεδίου “Καλλικράτη”:
– Ποιος είναι ο χάρτης και ποια τα όρια του νέου Δήμου;
– Τι αντιπροσώπευση θα έχουν οι υπό κατάργηση σημερινοί Δήμοι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και ποιο ρόλο θα διαδραματίζουν τα τοπικά εκλεγμένα όργανα;
– Τι μορφή θα έχουν τα ψηφοδέλτια και πόσους σταυρούς προτίμησης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα τοπικά, νυν Δημοτικά και μελλοντικά ενιαία ψηφοδέλτια που θα αναδείξουν τους εκπροσώπους μας στις προσεχείς εκλογές του νέου μας Δήμου;
Ο Δήμος Μολάων αλλάζει μαζί με όλη την Ελλάδα. Ας ενημερωθούμε το πώς, στη συνέχεια…

Λίγο πολύ ως ακροατές ή αναγνώστες έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, έχουμε πληροφορηθεί κάποιες γενικές κατευθύνσεις βασικών αρχών του νόμου που αφορούν όμως την εφαρμογή του στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας.
Τι γίνεται όμως με εμάς;
Από την 1η ημέρα του Ιανουαρίου του 2011 τίποτα δεν θα είναι όπως σήμερα στη δομή και τη μορφή του Δήμου μας.
Ο Δήμος Μολάων μαζί με τους Δήμους Μονεμβασίας, Ζάρακα, Ασωπού και Βοιών θα αποτελεί παρελθόν. «Καταργείται» μαζί με τους υπόλοιπούς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο νόμος “Καλλικράτης” (Ν.3852/7-6-10, ΦΕΚ 87 τεύχ.Α’)
Στη θέση όλων δημιουργείται ο ενιαίος πλέον Δήμος Μονεμβασίας.
Η έδρα του Δήμου θα είναι η σημερινή έδρα του Δήμου Μολάων.
Ο νέος Δήμος μας, θα έχει πληθυσμό 23.853 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Οι αλλαγές βέβαια θα έχουν αρχίσει νωρίτερα αφού τον προσεχή Οκτώβρη του 2010 θα καλεστούμε να αναδείξουμε τους εκπροσώπους μας.
Πως όμως θα ψηφήσουμε και πως θα εκπροσωπηθούμε στα όργανα του νέου Δήμου;
α) Δημοτικό Συμβούλιο
Το Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου θα αριθμεί 27 μέλη που θα αποτελούν τους εκπρόσωπους των νέων Δημοτικών Ενοτήτων που δεν είναι άλλες από τους σημερινούς Δήμους που θα καταργηθούν.
Πόσους εκπροσώπους θα έχει η κάθε Δημοτική Ενότητα;
Αυτό εξαρτάται από τον πληθυσμό των σημερινών Δήμων, σύμφωνα πάλι με την απογραφή του 2001 (ΦΕΚ 715 τευχ.Β’ 12-6-02).
Ποιο αναλυτικά στα 27 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Νέου ενιαίου Δήμου θα συμμετέχουν:
· η Δημοτική Ενότητα Μολάων με 6 Δημοτικούς Συμβούλους
· η Δημοτική Ενότητα Μονεμβασίας με 5 Δημοτικούς Συμβούλους
· η Δημοτική Ενότητα Ζάρακα με 2 Δημοτικούς Συμβούλους
· η Δημοτική Ενότητα Ασωπού με 5 Δημοτικούς Συμβούλους &
· η Δημοτική Ενότητα Βοιών με 9 Δημοτικούς Συμβούλους
β) Τοπικά συμβούλια
Πέρα από την εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Νέου ενιαίου Δήμου Μονεμβασίας, θα υπάρχει εκπροσώπηση και σε τοπικό Δημοτικό όργανο.
Δημοτικές Κοινότητες” (να μη συγχέονται με τις Δημοτικές Ενότητες που αναφέραμε πιο πάνω). Θα αποτελούνται από 5μελές εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο σε διαμερίσματα με πληθυσμό άνω των 2.001 κατοίκων. Αυτές θα είναι 2 και συγκεκριμένα η Δημοτική Κοινότητα της πόλης των Μολάων (3.021) και η Δημοτική Κοινότητα της πόλης της Νεάπολης (2.751).
Τοπικές Κοινότητες”. Θα αποτελούνται από 3μελές εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο σε διαμερίσματα με πληθυσμό από 301 έως 2.000 κατοίκων. Αυτές θα είναι 25 στο νέο Δήμο.
Τοπικοί Αντιπρόσωποι”. Θα εκπροσωπούν διαμερίσματα με πληθυσμό έως 300 κατοίκους. Αυτοί θα είναι 10 στο νέο Δήμο.
Πως θα εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας;
Όλοι οι δημότες του Νέου ενιαίου Δήμου Μονεμβασίας την ημέρα των εκλογών θα πάρουν στα χέρια τους ένα ψηφοδέλτιο από κάθε συνδυασμό, το οποίο θα περιέχει:
Σε ένα εδάφιο τους υποψήφιους της δικής τους Δημοτικής Ενότητας, δηλαδή στην περίπτωση μας τους υποψήφιους του σημερινού Δήμου Μολάων. Στο κομμάτι αυτό του ψηφοδελτίου ο κάθε ένας από εμάς θα μπορεί να ‘βάλει’ έως 3 σταυρούς.
Σε ένα δεύτερο εδάφιο τους υποψήφιους όλων των άλλων Δημοτικών Ενοτήτων, δηλαδή στην περίπτωση μας τους υποψήφιους των σημερινών Δήμων Μονεμβασίας, Ζάρακα, Ασωπού και Βοιών. Στο κομμάτι αυτό του ψηφοδελτίου ο κάθε ένας από εμάς θα μπορεί να ‘βάλει’ 1 σταυρό.
Οι 6 εκλεγμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκπροσωπήσουν τον σημερινό Δήμο Μολάων στο Νέο Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου Μονεμβασίας θα προκύψουν από το σύνολο των σταυρών που θα συγκεντρώσουν συνολικά από τους ψηφοφόρους και των δύο παραπάνω ενοτήτων.
Και τέλος ένα τρίτο εδάφιο που θα περιλαμβάνει τους υποψηφίους της “Δημοτικής Κοινότητας” εάν αφορά εκλογέα της πόλης των Μολάων ή “Τοπικής Κοινότητας” και “Τοπικού Αντιπροσώπου” εάν αφορά εκλογέα διαμερίσματος έως 2.000 ή 300 κατοίκων αντίστοιχα. Στην ενότητα αυτή οι σταυροί προτίμησης θα είναι από 1 έως 2 ανάλογα με τους κατοίκους του διαμερίσματος.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Μολάων Κώστα Μαυρομιχάλη για τις τεχνικές πληροφορίες.
(Το παρόν θα ανανεώνεται συνεχώς όποτε κρίνεται απαραίτητο. Παρατηρήσεις & νέο περιεχόμενο αποστολή στο zervakos@molaoi


(πηγη…http://www.molaoi.gov.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *