Ερώτηση Δαβάκη στην βουλή για την σύσταση καλλιεργητικών ζωνών και υποζωνών στο Νομό Λακωνίας

Ερώτηση Δαβάκη στην βουλή για την σύσταση καλλιεργητικών ζωνών και υποζωνών στο Νομό Λακωνίας

Ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης με αφορμή σχετικό αίτημα του Δημάρχου Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη για τη σύσταση καλλιεργητικών ζωνών και υποζωνών στο Νομό Λακωνίας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη

.
Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής :
Έχει παρέλθει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που αρκετές περιοχές του Νομού Λακωνίας κατά το Δεκέμβριο του 2010 και το Μάρτιο του 2011 επλήγησαν από τον παγετό, με σημαντικές επιπτώσεις στο φυτικό κεφάλαιο και την αγροτική παραγωγή, ενώ οι Λάκωνες παραγωγοί μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ.
Αν και υπήρξαν διαβεβαιώσεις για επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων, τόσο από τον κ. Υπουργό κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο γραφείο του την 11η /1/2011, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει περί τα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου, εντούτοις κανένας από τους δικαιούχους δεν έχει λάβει την αποζημίωση που του αναλογεί. Μάλιστα, δεν έχουν σταλεί ακόμα στους Δήμους ούτε τα πορίσματα των γεωπόνων εκτιμητών.
Εν τω μεταξύ σε πρόσφατη απάντηση σχετικής Ερωτήσεως μου την 15η/7/2011, για την πρόοδο των εργασιών της Περιφερειακής Επιτροπής που έχει αναλάβει να προσδιορίσει τις ζώνες που επλήγησαν αλλά και να συντάξει την έκθεσή της προκειμένου οι Λάκωνες παραγωγοί να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ, ο κ. Υπουργός μου ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και ότι αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η γνωμάτευσή της.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αν και έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές, εντούτοις η ζημιά στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας δεν φαίνεται να υπερβαίνει το 30%, με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι ζημιές αυτές από την οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Μονεμβασίας προτείνει σε έγγραφο του, το οποίο και καταθέτω, να μην ταυτίζονται οι καλλιεργητικές ζώνες με το επίπεδο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, αλλά να συστήνονται επιμέρους ζώνες και υποζώνες ανά καλλιέργεια μέσα σ’ αυτήν.
Επειδή το αίτημα για αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ των Λακώνων παραγωγών είναι δίκαιο εξαιτίας της μεγάλης διαφοροποίησης στις καλλιέργειες, αλλά και τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, είναι σκόπιμο το συγκεκριμένο αίτημα να γίνει αποδεκτό, για να μην αποκλειστεί ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων από την οικονομική ενίσχυση που δικαιούται .

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός:
1. Πότε θα αποζημιωθούν οι Λάκωνες παραγωγοί; Υπάρχει αλλαγή όσον αφορά τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων που καθυστερεί την πληρωμή;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων στους παραγωγούς των πορτοκαλιών «Βαλέντσια»;
3. Ποιο είναι το πόρισμα της Περιφερειακής Επιτροπής ;
4. Θα γίνει δεκτή η πρόταση του Δήμου Μονεμβάσιας για την σύσταση επιμέρους ζωνών και υποζωνών ανά καλλιέργεια στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *