Παναγιώτης Γκοβάτσος: Χρυσό με Monin

Παναγιώτης Γκοβάτσος: Χρυσό με Monin
Ο Παναγιώτης Γκοβάτσος έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στο deluxecocktailsmagazine.gr μετά την πρωτιά στο IBA WCC 2013 που έγινε στην Πράγα.
Ο Έλληνας bartender κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Long Drink
1. Πως αισθάνεσαι μετά την μεγάλη επιτυχία που είχες στην Πράγα?
Η επιτυχία σε ένα Παγκόσμιο Διαγωνισμό σαφέστατα είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, αλλά η αίσθηση της «πρωτιάς» στο τόπο σου είναι ακόμη μεγαλύτερη. Για μένα προσωπικά, η αγάπη & η δύναμη που πήρα από την οικογένειά μου, τον δάσκαλο- άνθρωπό μου Αχιλλέα Καραουλάνη, την Ένωση Barmen Ελλάδος, τους συγγενείς και φίλους μου, είναι αυτά που πραγματικά με βοήθησαν. Οι επιτυχίες έρχονται & παρέρχονται, αλλά οι δικοί σου άνθρωποι μένουν.
2. Ποιο cocktail δημιούργησες στον διαγωνισμό?
Αν και υπήρχε δέσμευση από την πλευρά των χορηγών, “Finest Call” & “Perrier”, επεχείρησα να πετύχω το καλύτερο δυνατό συνδυασμό γεύσεων- αρωμάτων & χρωμάτων.
Το “Skyfall II” , με βάση τα εσπεριδοειδή & το λικέρ ιβίσκου, αφήνει μια πινελιά δροσιάς & ΕΛΛΑΔΑΣ.
Η συνταγή είναι:
• 4.0 cl Grey Goose La Poire
• 3.0 cl Giffard Pampl’ Hibiscus
• 4.0 cl Finest Call Passion Fruit Puree
• 2.0 cl Monin Pink Graprfruit Juice
• 3.0 cl Lime Juice, Fresh
• 3.0 cl Perrier
Γαρνιτούρα: Blueberry, cranberry, grapefruit, passion fruit, pineapple leaf, carrot, turnip, chili pepper and mint leaf
Μέθοδος: Shake
  govatsos 2
3. Πήρες γεύση από την νύχτα στην Πράγα? Έχει διαφορά η διασκέδαση από την Ελλάδα?
Η Πράγα είναι μια πανέμορφη πόλη, πολύ καθαρή, με απίστευτες φυσικές ομορφιές, με σπουδαία αρχιτεκτονική και κλασικά κτήρια. Σαφέστατα υπάρχουν πολλές επιλογές σε εστιατόρια και bars αλλά δεν υπάρχει το «κέφι». Αυτό που δεν μεταφράζεται σε καμία γλώσσα και χαρακτηρίζει εμάς τους Έλληνες.
4. Πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι τους Έλληνες bartenders?
Παρόλο που ήταν ένας διαγωνισμός Παγκόσμιας εμβέλειας, με έντονο το αίσθημα του ανταγωνισμού, μιας και όλοι αποσκοπούσαν στη νίκη, όλοι ήταν απίστευτα φιλικοί , φιλόξενοι & εγκάρδιοι. Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα γνωρίζεις ανθρώπους απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, βλέπεις πώς κινούνται, πώς φέρονται. Είναι απίστευτο!
5. Τι κάνει έναν bartender να διαφέρει από τον άλλον?
Το άλφα & το ωμέγα στη δουλειά ενός bartender είναι η επικοινωνία και η προσωπική επαφή με τον πελάτη. Με λίγα λόγια, να μπορείς να καταλάβεις την ψυχολογία του, τι τον προβληματίζει ή ακόμη τι τον χαροποιεί. Αυτό είναι και το σημαντικότερο όπλο σε αυτή τη δουλειά. Από κει και πέρα η επισφράγιση της επιτυχίας είναι ο ίδιος ο πελάτης. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο αυτό. Επιπλέον, απαιτείται δημιουργικότητα και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο οι οποίες πρέπει να ακολουθούν τις τάσεις της εποχής και να εμπλουτίζονται από νέες ιδέες & τεχνικές.
6. Ποια συστατικά χρησιμοποιείς περισσότερο στα cocktails?
Τα cocktails που φτιάχνω θέλω να είναι πάντα μοναδικά αλλά πάνω από όλα γευστικά. Είμαστε πολύ τυχεροί που η χώρα μας προσφέρει απλόχερα πολλές επιλογές, όπως διάφορες ποικιλίες φρούτων, περγαμόντο, φρέσκο ρόδι, εσπεριδοειδή. Προσωπικά, μου αρέσουν οι sweet & sour γεύσεις, όπως ο συνδυασμός lime και ζάχαρης, με τροπικές λεπτομέρειες (φρούτα του πάθους ή ακόμη ανανά). Το μυστικό επιτυχίας βασίζεται στη σωστή επιλογή γεύσεων και αρωμάτων, ώστε να υποκύψουν και οι πιο απαιτητικοί ουρανίσκοι.
7. Πόσο καιρό και πώς προετοιμαζόσουν για τον διαγωνισμό?
Αμέσως μετά τη 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, ξεκίνησα με το δάσκαλό μου να ψάχνουμε για τα ιδανικά και ιδιαίτερα υλικά που θα χρησιμοποιούσαμε. Εκείνα που με δυσκόλεψαν περισσότερο ήταν η γαρνιτούρα που βασιζόταν στη λεπτομέρεια, η παραλαβή των προιόντων από το εξωτερικό, που καθυστερούσαν απίστευτα, καθώς και η υποχρεωτική παρουσία στη δουλειά μου. Δεν θα μπορούσα να σταματήσω τη δουλειά για να προπονηθώ!
govatsos 3 
8. Πώς πιστεύεις ότι θα επηρεάσει την καριέρα σου η πρώτη θέση στον διαγωνισμό?
Η πρωτιά, όπως και κάθε πρωτιά είναι κάτι τελείως σχετικό. Σήμερα κερδίζεις αύριο χάνεις. Ευκαιρίες θα υπάρχουν πάντα˙ το θέμα είναι να μπορεί κανείς να τις εκμεταλλευτεί και να τις αξιοποιήσει στο έπακρο. Στόχος μου είναι να προσπαθώ πάντοτε να βελτιώνομαι. Το ενθαρρυντικό είναι ότι είμαι αρκετά νέος ακόμη και έχω τη δυνατότητα να συλλέξω εμπερίες, να επεκτείνω τις γνώσεις μου, να γνωρίσω και άλλες κουλτούρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η συγκεκριμένη δουλειά βασίζεται στις προτιμήσεις του πελάτη. Αν ο πελάτης δυσαρεστηθεί, ένα μεγάλο μερίδιο το φέρουμε εμείς. Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει κανείς να έχει πάντα έναν ευχαριστημένο πελάτη. Και εκεί είναι που πραγματικά πιστεύω ότι θα έχω κερδίσει την πρωτιά. Το να έχω ευχαριστημένους πελάτες.
9. Το επόμενο βήμα ποιο είναι?
Θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά αυτή με το ίδιο μεράκι και το ίδιο πάθος και να μου δοθεί η ευκαιρία να μεταδώσω τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό.
10. Τα τρία κυριότερα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σου?
Κοινωνικότητα, υπομονή και δυναμισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *