Επιστολή Δημάρχων Ν.Α. Λακωνίας στην Υπουργό Υγείας για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Μολάων

Αναστάτωση και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η συνεχής υποβάθμιση από πλευράς πολιτείας των ζητημάτων της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στο Νοσοκομείο Μολάων και οι Δήμαρχοι των έξι Δήμων της Ν.Α. Λακωνίας καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελαφονήσου απέστειλαν από κοινού επιστολή διαμαρτυρίας προς την αρμόδια Υπουργό.

Αξιότιμη κύρια Υπουργέ
Με το υπόμνημα μας αυτό θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Μολάων.
Το νοσοκομείο μας καλύπτει τις ανάγκες της παλαιάς επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, η οποία περιλαμβάνει σήμερα, έξι δήμους και μια κοινότητα, με τριάντα επτά τοπικά διαμερίσματα, με το πληθυσμό μονίμων κατοίκων να ανέρχεται στις 35.000 και η έκταση που καταλαμβάνει είναι, περίπου, 1200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η χρονική απόσταση μεταξύ Μολάων και Νεαπόλεως είναι περίπου μια ώρα για οδηγό ασθενοφόρου, που γνωρίζει το οδικό δίκτυο και επίσης η απόσταση από Μολάους μέχρι το Νοσοκομείο
Σπάρτης είναι πλέον της μιας ώρας.
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι, η περιοχή μας είναι κατεξοχήν τουριστική περιοχή, με χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς όπως, τη Μονεμβάσια, την Ελαφόνησο, τη Νεάπολη το Λιμάνι του Γέρακα, το Κυπαρίσσι, τη Πλύτρα, την Ελιά κ.λ.π.
Αυτό σημαίνει ότι, με επίσημα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στις αρχές του 2009 στο υπουργείο σας, με αφορμή τη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων κατά την καλοκαιρινή περίοδο ο πληθυσμός υπερτριπλασιάζεται.
Βασικό πλεονέκτημα προσέλκυσης τουρισμού υψηλής ποιότητας στην περιοχή μας, πέρα από το φυσικό κάλλος, είναι η ύπαρξη πλήρως εξοπλισμένου Νοσοκομείου με σημεία αιχμής του τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το Παθολογικό Τομέα και τον άριστο Χειρουργικό Τομέα.
Το Νοσοκομείο μας ξεκίνησε να κατασκευάζεται με δωρεές Ελληνοαμερικανών την δεκαετία του 1960 και μετά από πολλές προσπάθειες όλων των πλευρών και κυρίως χάρη στην αυταπάρνηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, σήμερα καμαρώνουμε για το Νοσοκομείο μας και νοιώθουμε ασφαλείς τόσο εμείς όσο και οι επισκέπτες μας.
Αν ζητήσετε από τις υπηρεσίες σας, μπορούν να σας προσκομίσουν αρκετά επαινετικά δημοσιεύματα, για την παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας από το Γ.Ν-Κ.Υ Μολάων, ένα Νοσοκομείο άγονης περιοχής.
Δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο παρατηρούμε μια πορεία ανάσχεσης της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου που αντί να ξεκινάει την επέκταση του, σε οικόπεδο που δωρίσαμε οι δήμοι της περιοχής, για την ανέγερση νέας πτέρυγας, παρακολουθούμε την κραυγή αγωνίας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού για τις ελλείψεις στελέχωσης, που αυξάνονται, με αποτέλεσμα να έχουμε περάσει προ πολλού τα όρια ασφαλείας προσωπικού και να απειλείται η εύρυθμη λειτουργία του. Με την έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού, σύμφωνα και με το έγγραφο διαμαρτυρίας του συλλόγου εργαζομένων του Γ.Ν-Κ.Υ Μολάων, που μας κοινοποιήθηκε και γίναμε αποδέκτες του προβλήματος αυτού.
Οι κάτοικοι της περιοχής μας είναι ανάστατοι και η φημολογία αρχίζει να δηλητηριάζει τις σχέσεις των κατοίκων με την πολιτεία.
Ως Δήμαρχοι της περιοχής απευθύνουμε έκκληση, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, άμεσης κάλυψης των επιτακτικών αναγκών του Νοσοκομείου μας σε προσωπικό και εξοπλισμό, με βάση και τα αιτήματα που σας έχουν υποβληθεί από το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Μολάων.
Χωρίς να εκθλιφθεί από μέρους σας ως εκβιασμός, σας ενημερώνουμε ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, λόγοι δεοντολογίας, προάσπισης των συμφερόντων της περιοχής μας και κάλυψης των υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους μας, θα αναγκαστούμε να πρωτοστατήσουμε στις δυναμικές κινητοποιήσεις, που ήδη θέλουν να πάρουν θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής.

Κυρία Υπουργέ
Τούτος ο τόπος στην άκρη της στεριάς της ηπειρωτικής Ελλάδας, αξίζει και δικαιούται τη συνεχή μέριμνα της πολιτείας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Βοιών Μολάων Μονεμβασίας

Ιωάννης Κουσούλης Ιωάννης Τσαγκάρης Νεκτάριος Μαστορόπουλος

Ασωπού Νιάτων Ζάρακα

Ηρακλής Τριχείλης Γεώργιος Ντόβολος Παναγιώτα Πριφτάκη

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελαφονήσου

Χαράλαμπος Λιάρος

(πηγη…http://www.molaoi.gov.gr/)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *